Advies gezonde voeding

 • De rol van een ongezond voedingspatroon (naast andere factoren zoals te weinig bewegen en langdurig zitten) bij het ontstaan van tal van niet-overdraagbare chronische ziekten zoals obesitas en diabetes type 2 wordt alom erkend.

  Gewichtsverlies bij overgewicht heeft een gunstig effect op verschillende risicofactoren (hypertensie, insulineresistentie, gestoord lipidenprofiel) voor hart- en vaatziekten.

  Advies rond gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging vormen de basis in de behandeling van tal van chronische aandoeningen waarmee de huisarts dagelijks in contact komt.

  Voedingsdriehoek

  De voedingsdriehoek is een beproefd voorlichtingsmodel om de patiënt te sensibiliseren en motiveren over gezonde, gevarieerde en duurzame voeding.

  Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat patiënten het bos door de bomen niet meer zien. Daarom verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperkt men beter – in de voedingsdriehoek. Ze geven richtlijnen die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in onze eetcultuur.

  De website van Gezond Leven bevat onlinetests om de voeding- en bewegingsgewoonten van de patiënt verder te exploreren en na te gaan in hoeverre ze overeenstemmen met de voedingsdriehoek. De patiënt kan op de website zijn vooruitgang bijhouden en een persoonlijk actieplan aanmaken.

 •  

 • Richtlijnen:

  Dossier:

 • Vragen

  • (vraag 8) Eet u dagelijks groenten?
  • (vraag 9) Eet u dagelijks fruit?

  Verwerking

  Indien bij (vraag 8) en/of (vraag 9) ‘nee’: geef voedingsadvies